Problemen met het lezen van deze mail? Bekijk hem dan in je browser.
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld via hlg.nl

Vakantie

De afgelopen maanden mochten we kennisnemen van tal van nieuwe belastingplannen. Veel luchtballonnen en ook concrete voorstellen waarvoor achteraf te weinig steun was. In deze brief een overzicht van al die maatregelen. Het wordt in ieder geval een fiscaal druk najaar, waarin zal blijken welke plannen overblijven en of er dit jaar al moet worden voorgesorteerd op die nieuwe plannen. Kortom: tijd voor vakantie!

Voorgenomen belastingherziening pakket 1

Pakket 1 biedt een aantal maatregelen waarvan het er naar uitziet dat deze door een meerderheid gedragen worden. Het biedt voordelen voor werkgevers, werkenden en voor mensen met lagere inkomens. Het pakket omvat onder meer de volgende maatregelen:

Verlaging van het tarief in de 2e en 3e schijf met 2 procentpunten.

Verhoging van het startpunt van de 52% schijf in de inkomstenbelasting met 8.000 euro. Nadeel is een volledige afbouw van de heffingskorting.

Een heffing in box 3 waarbij niet meer zoals nu een fictief rendement van 4% wordt belast, maar een fictief rendement per soort vermogen. Zo zou het kunnen zijn dat spaartegoeden laag worden belast naar een fictief rendement van 1% en aandelenbeleggingen tegen een fictief rendement van 8%

Aanpakken van de fiscaal gedreven emigratie door directeuren-grootaandeelhouders.

Pakket 2 en 3

Pakket 2 en 3 bevatten maatregelen waarvoor nog een meerderheid moet worden verkregen en waarvan dus nog onzeker is of deze de eindstreep zullen halen. Te noemen zijn:

het verhogen van het BTW tarief van 6% naar 21%, met uitzondering van voedingsmiddelen.

het verder schrappen van de renteaftrek in de vennootschapsbelasting wanneer er te weinig eigen vermogen is. De opbrengst zal gebruikt worden om  het tarief van de vennootschapsbelasting te verlagen.

Verhoging van de energiebelasting.

Verruiming van het gemeentelijk belastinggebied.

De autobrief

Voorbeeld

In de zogenaamde autobrief II geeft de staatssecretaris van financiën aan hoe hij de autobelastingen vanaf 2017 wil gaan vereenvoudigen. Het komt er op neer dat er nog twee bijtellingspercentages overblijven. Een algemeen tarief van 22% van de cataloguswaarde en een bijtelling van 4% voor de geheel elektrische auto's. Daarbij geldt voor deze lage categorie dat de bijtelling van 4% geldt voor een cataloguswaarde tot en met 50.000 euro. Daarboven bedraagt de heffing 22%. Een Tesla zal dus aanzienlijk nadeliger worden ten opzichte van de huidige situatie.

De nieuwe bijtellingspercentages gaan pas in bij een nieuw leasecontract. Voor de jaren 2016 t/m 2020 gelden allerlei overgangssituaties waarover in de kamer nog wel gediscussieerd zal gaan worden.

De pensioenbrief

In de pensioenbrief geeft de staatssecretaris aan wat er met de pensioenen in eigen beheer van de directeur aandeelhouder zal gaan gebeuren. Hij staat een regeling voor die vergelijkbaar is met de fiscale oudedagreserve voor privé ondernemers. Dus een percentage van de winst is dan te reserveren voor de oudedagsvoorziening. De ingewikkelde regeling die er nu is, verdwijnt dan.

Interessant is dat er een overgangsregeling is genoemd waarbij de bestaande pensioenvoorziening tegen fiscale waarde mag worden omgezet in de nieuwe voorziening. Dat zal ruimte creëren voor dividenduitkeringen die nu veelal geblokkeerd zijn door de veel hogere commerciële waarde van een pensioenvoorziening.

De VAR

Vaststaat dat de VAR zal verdwijnen. Daarvoor in de plaats wordt het mogelijk de overeenkomsten van zzp-ers vooraf te laten toetsen door de belastingdienst op al dan niet zelfstandigheid.

Bovendien zullen op de site van de belastingdienst modellen worden geplaatst die - wanneer deze worden gehanteerd - leiden tot zelfstandigheid.

Bij ons werken?

Voorbeeld

Vanwege onze snel groeiende auditpraktijk zijn wij voor de vestiging Nijkerk op zoek naar Controleleider m/v.

Lees verder..

 

 

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier
Klik hier als u een e-mail wilt sturen n.a.v. deze nieuwsbrief