Problemen met het lezen van deze mail? Bekijk hem dan in uw browser.
U krijgt deze uitnodiging omdat u in het bestand staat van SWV de Eem

SWV de Eem

Nieuwsbrief SWV de Eem voor bestuurders

Dinsdag 29 september 2015

Ontwikkelen beleid voor toestroom NT2 leerlingen

Voorbeeld

Deze week hebben Meerkring en SWV de Eem overleg gevoerd met de gemeente Amersfoort omtrent de vluchtelingen en asielzoekers (statushouders).
Het is nog niet duidelijk hoeveel vluchtelingen en asielzoekers de gemeenten in onze regio (inclusief Amersfoort) gaan opvangen. Dezer weken moet dat wel duidelijk gaan worden, en is geheel afhankelijk van de politieke besluitvorming.

Voor de korte termijn hebben we de afspraak kunnen maken dat er een nieuwe schakelklas gestart mag worden bij voldoende aanmeldingen. Voor nu betekent dat concreet dat per onmiddellijk de wachtlijsten weggewerkt worden door het starten van 2 extra schakelklassen. De verwachting is dat deze rond de herfstvakantie operationeel zijn.

Indien bekend is wat de toestroom van vluchtelingen/asielzoekers zal zijn, stellen we een regiobreed beleid op dat antwoord moet geven hoe op de best mogelijke wijze onderwijs aan deze leerlingen gegeven kan worden. We gebruiken daarvoor de werkafspraken uit de Ontwikkelagenda van het OOGO Passend Onderwijs.

Het is aan elke gemeente zelf hoe vorm gegeven gaat worden aan de ondersteuning voor taalachterstanden. Meerkring, SWV de Eem en de gemeente Amersfoort gaan vooralsnog uit van het volgende: Meerkring blijft de schakelklassen aanbieden, en daarnaast –indien daar behoefte toe bestaat– ondersteuning mbt taalachterstanden op de basisscholen zelf. Over de financiering moet nog nader worden gesproken, maar gemeenten zullen door Amersfoort een bijdrage in de kosten worden gevraagd.
Mocht een gemeente of eventueel een schoolbestuur besluiten om zélf schakelklassen (of anderszins) aan te bieden, dan kan dat natuurlijk. Het is daarbij mogelijk om Meerkring-Schakelklassen te ‘verhuizen’ naar de desbetreffende gemeente (minimaal 2 schakelklassen voor minimaal een periode van 2 jaar) of ondersteuning te bieden aan het schoolbestuur om dit in eigen beheer te doen.
Maar daarover later dus meer.

SWV De Eem ondersteunt deze leerlingen indien ondersteuningsarrangementen, náást die voor taalachterstanden, nodig zijn. Daarbij zal worden gekeken naar de best mogelijke invulling van die arrangementen, m.a.w. hoe kunnen onderwijsachterstandsgelden en ondersteuningsgelden zodanig worden gecombineerd dat deze effectief kunnen worden ingezet.

De scholen is gevraagd voor 12 oktober mee te werken aan een inventarisatie omtrent de omvang van de doelgroep.

Motiveer je scholen mee te werken aan deze inventarisatie !

 


Project Slim Ondersteunen verder uitgerold

Voorbeeld

In oktober starten 16 scholen met de pilot van het project Slim Ondersteunen. In de pilot gaan de scholen werken met het Functionerings-Profiel. Dit is een digitale vragenlijst waarmee je als het ware een foto maakt van het huidig functioneren van een leerling. Met deze foto krijg je handvatten voor het ondersteunen van de leerling. Na een tijdje kun je het Functionerings-Profiel opnieuw invullen en bekijken of het beter gaat met de leerling en hoe je eventueel je handelen kunt bijsturen.

In de pilot gaan dertien scholen voor één leerling een Functionerings-Profiel invullen. Twee scholen vullen voor alle leerlingen een Functionerings-Profiel in en één school voor een groep leerlingen. In december evalueren we de resultaten van de eerste dertien scholen. De resultaten van de andere drie scholen evalueren we aan het eind van de winter.

Het project Slim Ondersteunen wordt uitgevoerd met twee partners: Oudervereniging Balans en Childpoint. In het nieuwste nummer van Balans Magazine staat een artikel over het project Slim Ondersteunen bij SWV de Eem. Lees hier het volledige artikel.


Terugblik bijeenkomst Flexibele Schil

Voorbeeld

De eerste arrangementaanvragen voor verschillende scholen zijn via de website van Expertisecentrum Uniek ontvangen en de eerste professionals zijn gematched en aangeboden! 

Inmiddels zijn er door Expertisecentrum Flexibele schil veertig interviews met professionals uitgevoerd. Alle aanbieders maken vanaf nu deel uit van de flexibele schil (RT’ers, IB’ers, Orthopedagogen, Onderwijsadviseurs, Psychologen, Onderwijsassistenten). Er volgen meer interviews.

Maandag 28 september was er een bijeenkomst voor de schoolbesturen van SWV de Eem, waarin is ingegaan op de voordelen en de werking van de Flexibele schil. Tevens is besproken welke zaken vooraf (eenmalig) geregeld moeten zijn om plaatsing van professionals op arrangementen via de schil te realiseren.

Kon u niet aanwezig zijn? Op dinsdag 27 oktober om 15.30 uur staat een tweede bijeenkomst gepland bij SWV de Eem in Leusden. Meld u zich aan via info@swvdeeem.nl

Indien u bent verhinderd, dan kunt u contact opnemen met Dennis Akkerman (06-18689078) of Frans Nije (06-54932931) van de Flexibele schil voor een afspraak om alsnog een toelichting te krijgen!


Update van de OPR

Voorbeeld

De OndersteuningsPlanRaad (OPR) vertegenwoordigt de ouders en leerkrachten in SWV de Eem. 

SWV de Eem heeft de OPR gevraagd niet alleen te fungeren bij ontwikkeling van beleid, vanwege het instemmingsrecht, maar ook een klankbord te zijn over diverse onderwerpen die passend onderwijs aangaan.

Begin dit jaar heeft een afgevaardiging van de OPR gesproken met de Onderwijsinspectie. De OPR kreeg de vraag over de communicatie met de achterban. Onder de achterban verstaat de OPR de leden van de GMR-en in het samenwerkingsverband de Eem. 

Een eerste start is gemaakt door de notulen van de OPR op de website van SWV de Eem te plaatsen. Deel dit vooral met de schoolleiders en de afgevaardigden in de GMR van uw stichting.

Vragen of opmerkingen kunt u mailen naar opr@swvdeeem.nl.


Vooruitblik > Wat gaat er nog gebeuren?

Voorbeeld
  • Ontwikkelen beleid toestroom NT2 aanmeldingen
  • Oktober start met pilot project Slim Ondersteunen
  • Dinsdag 27 oktober bijeenkomst over Flexibele Schil, info@swvdeeem.nl
  • Zaterdag 7 november Nationale Schoolleiders Top


SWV de Eem - Burgemeester de Beaufortweg 16, 3833 AG Leusden - info@swvdeeem.nl - www.swvdeeem.nl
+31(0)33 760 11 91 - NL39 RABO 0122 8440 33 - KVK 57 14 00 30


Doorsturen Inschrijven

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? klik dan hier.
Klik hier als u een e-mail wilt sturen n.a.v deze nieuwsbrief